Θηλασμός

Θηλασμός νεογνού

Αυτό που περιμένει ένα νεογέννητο από τη μητέρα του είναι μια ζεστή αγκαλιά & το μητρικό γάλα. Κάθε νεογνό έχει δικαίωμα να λάβει τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλατος που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ικανότητα για θηλασμό υπάρχει σε κάθε νεογνό & κάθε νέα μητέρα μπορεί να θηλάσει το μωρό της αρκεί να προσέξει κάποιες μικρές λεπτομέρειες & να θελήσει να θηλάσει. Ακολουθούν μικρές συμβουλές πρακτικού περιεχομένου:

Σωστή στάση νεογνού: Η κοιλιά του να ακουμπά στη δική μας και το στόμα του να αγκαλιάζει όλη τη θηλαία άλω & όχι

μόνο τη θηλή.

Πότε και πόσο συχνά? Από την πρώτη στιγμή της γέννησης καλό θα είναι το νεογνό να μπαίνει στο στήθος. Έτσι βοηθιέται & το "δέσιμο" μητέρας-νεογνού. Το ερέθισμα για την έκκριση του μητρικού γάλατος είναι οι

θηλαστικές κινήσεις του νεογνού στο μαστό της μητέρας. Όσο περισσότερο θηλάζει τόσο εκκρίνεται η προλακτίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή του γάλακτος. Γι'αυτό τις πρώτες εβδομάδες το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται στο στήθος On demand δηλαδή όσο συχνά επιθυμεί <περίπου ανά μισή ως τρεις ώρες>.

Από πιο στήθος? Το γάλα που εκκρίνεται από το μαστό είναι αρχικά πιο υδαρές και βοηθά το μωρό να ξεδιψάσει ενώ προς το τέλος είναι πιο πυκνό πλούσιο σε θερμίδες. Επιθυμούμε σε κάθε γεύμα να αδειάζει το ένα στήθος έτσι ώστε να λαμβάνει το πλούσιο αυτό γάλα το μωρό. Το άδειασμα βοηθά & στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας προλακτίνης. Έτσι λοιπόν σε κάθε γεύμα χρησιμοποιούμε τον ένα ή και τους δύο μαστούς ενώ στο επόμενο ξεκινάμε από τον άλλο μαστό. Π.χ. αν θηλάσαμε πρώτα από το δεξιά & μετά από αριστερά στο επόμενο γεύμα θα ξεκινήσουμε από αριστερά & μετά από δεξιά.

Προετοιμασία στήθους: Δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε καθαρισμός πριν ή μετά το θηλασμό.

Τρώει αρκετά? Ναι, αν βρέχει 4-6 πάνες την ημέρα & κάνει κακά 2-4 φορές. Επίσης αν προσλαμβάνει ικανοποιητικό βάρος. Δεν χρειάζεται συμπλήρωμα τσαγιού ή γάλακτος.

Πηγή: Σαραφίδου Σοφία παιδίατρος - παιδοπνευμονολόγος (Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC)
Μακρυγιάννη 39, Σταυρούπολη  2314312955